Oktatók és hallgatók a változásért

2021

Tartalmunkból

1990 - "Miénk itt a tér!"

A rendszerváltás során 1990-ben demokratikus választásokra került sor. Az új kormányzat számára nyilvánvalóvá vált, hogy komoly gazdasági megszorításokra van szükség az állam fizetőképességének megőrzése érdekében. Az elvonások nem kerülhetik el a felsőoktatást sem.

Ezzel párhuzamosan az egyetemek irányítását, működését is meg kellett reformálni. A minisztérium 1990 nyarán megalkotott egy szabálytervezetet (SZMSZ), melyet vitára bocsájtott. A nem kellő körültekintéssel kidolgozott SZMSZ számtalan kritikát kapott, ezért azt a miniszter visszavonta, melyet egy, a tanévkezdésre kiküldött levelében is hangsúlyozott.

A levél lekezelő és demagóg stílusa sokakban keltett felháborodást. Szintén elégedetlenséget váltott ki az, hogy komoly mértékben csökkentek a hallgatói juttatások is. Megszűntek a különböző jogcímeken osztogatott ún. “pántlikás” pénzek; a juttatásokat egy összegben, készpénzben fizették, és kevésbé differenciálták, így a nehéz anyagi helyzetű hallgatók sem kaptak sokkal nagyobb összeget, mint jómódú társaik.

1990. szeptember 20-án a JATE és a SZOTE diákjai is nagygyűlést tartottak. Egyetértés volt abban, hogy a minisztérium által tervezett juttatás összege elfogadhatatlan; ki kell dolgozni egy alternatívát a finanszírozásra, s a követeléseknek nemcsak a 26-ára tervezett országos demonstráción kell helyt adni. Megállapodás született arról, hogy aznap 10 órakor Szeged belvárosában első ízben közösen demonstrál a JATE és a SZOTE, így akarván megnyerni a város polgárainak támogatását. Az elégedetlenkedők kijelentették, hogy ellentétben azzal, amit a kormánypártok előszeretettel hangoztatnak, követeléseik minden politikai befolyástól mentesek.

Forrás: Szegedi Egyetem, 28. évf. 15. sz., p. 1.: http://univ.bibl.u-szeged.hu/16937/1/sze_1990_015.pdf
A Magyar Hírlap címlapja 1990. szeptember 24-én

Közben szeptember 22-én az Auditorium Maximum-ban tartotta Antall József miniszterelnök részvételével a kormányzó MDF az önkormányzati választási kampánygyűlését, melyre nemcsak szimpatizánsok látogattak el.

A sajtó tudósítása szerint ilyen transzparensek voltak olvashatók:

A riport szerint a kormányfő nem tudta jól kezelni a helyzetet, s bár a gyűlés néhány kifütyüléstől eltekintve nagyobb rendbontás nélkül lezajlott, az elégedetlenség még nőtt is a diákság és az oktatók, dolgozók körében. Másnap Antall egy budapesti nagygyűlésen elítélően szólt a hallgatókról.

A tiltakozás

Szeptember 26-án a JATE hallgatói a központi épület előtt, a Dugonics téren gyülekeztek, a SZOTE képviselői a Kárász utcán vonulva csatlakoztak hozzájuk.

A tiltakozók körbehordozták, majd felravatalozták a felsőoktatás koporsóját.

A felsőoktatás koporsója
A felsőoktatás koporsója

Az elhangzott beszédek igyekeztek megismertetni a közvéleménnyel a tiltakozások okát, és felhívni a figyelmet arra, hogy a felsőoktatás anyagi helyzetének javítására igenis vannak olyan alternatívák (pl. a katonai kiadások csökkentése), melyek nem más társadalmi rétegektől vesznek el pénzeket.

Hogyan használd?

A bal felső sarokban lévő négyzet alakú ikonra kattintva megjelenik egy panel baloldalt, ott a helyszínek láthatóak, kattinthatóak, ahogy a térképen lévő ikonokra is rá lehet kattintani.

Eredmények

A kilencvenes évektől egyre több átalakulás történt a felsőoktatásban. Fokozatosan nőtt a hallgatói létszám, és az egyetemre, főiskolára is egyszerűbbé vált a bejutás. Már nem egy szűk elit, hanem széles társadalmi rétegek számára vált elérhetővé a diploma megszerzése. A finanszírozás kérdései viszont “örök problémaként” végigkísérték ezt a folyamatot.

Előző fejezet

Oktatók és hallgatók a változásért - 1988

Vége

Kezdőoldal

Feladatok

Készült a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében 2021-ben
Aranyi Zoltán, Balog Éva, Fülöp Tiffany, Kiss Zsuzsanna, Várnai-Vígh Adrienn E.

© 2021 Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára
Minden jog fenntartva.