Játékra fel!

2021

Keltető

Egy társasjáték leendő és friss gólyáknak: ha szeretnétek megtudni, milyen érzés egyetemistának lenni, akkor játsszatok egyet!  A játék során felhasználhatod minden eddig megszerzett tudásodat, és ügyességedet. Minden dobásod meglepetéseket fog okozni, sokszor pedig azt sem érted majd, hogy kerültél már megint oda, ahol vagy. A móka garantált, az élmény pedig legalább annyira összetett lesz, mint egy egyetemi pályafutás. Aki sikeresen eljut a célig, az szerintünk arra is készen áll, hogy elkezdje élete egyik legnagyobb kalandját. Játékra fel!

Játékszabály

2-4 fővel vagy 2-4 csapattal játszható a játék. A játékosokat egy-egy bábu képviseli a táblán. A játék megkezdése előtt ki kell jelölni egy játékvezetőt: nála lesznek a helyes válaszok a kérdéskártyákon feltett kérdések ellenőrzéséhez. A játékban az nyer, aki legelőször eljut a célba. Indítás: az kezdhet, aki előbb dob hatost a dobókockával. Az első játékos ezt követően újat dob és annyi mezőt lép, ahányat a kocka mutat. A továbbiakban az elsőként induló játékoshoz képest az óramutató járásának megfelelően kerülnek sorra a többi játékosok: mindenki dob és lép. Amikor rálépnek a játékosok egy mezőre, akkor – ha van – el kell végezni az ahhoz kapcsolódó feladatot vagy akciót, utána folytatódhat a kör.

A kérdőjellel (?) jelölt mezőkön kérdéskártyát kell húzni, majd válaszolni a feltett kérdésre. Aki jól válaszol, az maradhat a helyén, aki nem jól válaszol, annak vissza kell lépnie a kiindulási helyzetébe.

A felkiáltójellel (!) jelölt mezőkön akciókártyát kell húzni és az ott leírtak szerint eljárni. A pályán való haladás közben két süllyesztő-mező található (ezt koncentrikus vonalak jelzik), aki ezekre a mezőkre lép, annak vissza kell mennie oda, ahová a nyíl mutat.

A “Keltető” névre hallgató társasjáték az SZTE Klebelsberg Könyvtár által készített társasjáték, ami az Egyetem Szegeden című interaktív tananyag kiegészítője.
A társasjáték bárhol játszható, elemei szabadon letölthetők. Az előkészületek során csak ki kell nyomtatni a játéktáblát, a szabályzatot és a kártyákat (kérdés-, illetve akciókártyák).
A játékhoz szükség lesz még: 1 db dobókockára és 4 db színes bábura / korongra.

Korosztály

16 év felettieknek ajánlott

Játékidő

min. 45 perc

A játékot készítette: Csengődi Erika

Készült a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében 2021-ben
Aranyi Zoltán, Balog Éva, Fülöp Tiffany, Kiss Zsuzsanna, Várnai-Vígh Adrienn E.

© 2021 Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára
Minden jog fenntartva.