Üdvözöljük lapunknál!

Ha Szegeden az Egyetemről beszélünk, akkor a Szegedi Tudományegyetemre gondolunk. Mégis, ha valaki úgy kér útbaigazítást, hogy „Az egyetemet keresem, merre menjek?”, akkor értetlenül nézünk rá. A szegedi egyetem ugyanis nem egységes campus, hanem a városban mindenhol ott van.

Első számunkban föltárjuk ennek okát: bemutatjuk Szeged viszontagságos „egyetemszerzését”; mellékletünkben pedig áttekintjük, hogy milyen épületeket ajándékozott a város az egyetemnek.
A szegedi egyetemen mindenkor magas színvonalú tudományos munka folyt. Ennek kiemelt eredménye Szent-Györgyi Albert Nobel-díja, melyről különszámunkban olvashatnak, de nem feledkeztünk meg a legfrissebb eredményekről, fejlesztésekről sem – az egyetem mai arculatáról harmadik számunkban közlünk írásokat.
Fontosnak tartottuk, hogy kitérjünk arra, milyen a mindenkori hallgatók élete Szegeden. Negyedik számunkban ezért bemutatunk néhány egyesületet és szólunk a kollégiumi életről.
A szegedi egyetem oktatói és hallgatói tevékeny mozgatói voltak a felsőoktatás megújítására indított mozgalmaknak is, erről második számunkban olvashatnak részletesebben.

Lapszámainkkal nemcsak informálni kívánunk: egy-egy témakör végén tudásellenőrző feladatok találhatók, melyek játékos ismeretszerzést is lehetővé tesznek; Játékra fel! oldalunkon pedig társasjátékkal próbálható ki az egyetemista lét.
Hasznos időtöltést, jó szórakozást kíván

a szerkesztőség

Miről olvashatsz nálunk?

 • Hogyan lett Szegeden egyetem?

  1. lapszámunkban beszámolunk arról, milyen küzdelmes út vezetett odáig, hogy Szeged egyetemet kapjon, s amikor végre megérkezett, milyen nehézségekkel nézett szembe, míg végül elfoglalhatta helyét a városban.

 • Forradalmak és diákok

  A társadalmi változások a diákságot sem hagyták hidegen, hiszen az ő jövőjükről is szólt. Résztvevőjeként, vagy néha akár elindítójaként munkálkodtak ezek során, amit 2. számunkban olvashatnak.

 • Merre tart az egyetem?

  3. lapszámunk arról a folyamatos fejlődésről szól, amelynek köszönhető a Szegedi Tudományegyetem mai pozíciója a felsőoktatási rangsorokban.

 • Milyen egyetemistának lenni?

  Milyen volt régen és milyen most ifjúsági szervezet tagjának lenni? Milyen a kollégiumi élet? Az egyetemhez kapcsolódó szokások hogyan változtak az idők folyamán? 4. számunkban körbejárjuk az egyetemista lét hangulatát befolyásoló tényezőket.

Játssz velünk!

Ha már minden számunkat háromszor is átolvastad és úgy érzed, készen állsz az egyetemi életre, teszteld tudásodat társasjátékunkkal!
Kattints az ikonra, töltsd le a tartozékokat és játssz barátaiddal egyetemistásat!

Egyetemi épületek Szegeden

Hol van az egyetem Szegeden? Mindenhol! Mellékletünkben három térképen tekintjük át, miként alakult ki ez a helyzet, hol voltak és vannak az egyetem fontosabb épületei a városban.

Nobel-díj az egyetem falai közül!

Tudod, ki volt az az egyetemi tanár, aki az egyetemen folytatott kutatómunkája érdeméül Nobel-díjat kapott?

<<Fordíts meg!>>

Szent-Györgyi Albert, aki elsőként azonosította és izolálta a C-vitamint, az immunrendszer egyik legerősebb védőbástyáját.

Különszámunkban részletesebben is beszámolunk róla!

Ha letérítjük a fiatalokat a tudomány útjáról, akkor saját magunkat fosztjuk meg a jövőtől.

Szent-Györgyi Albert

Készült a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében 2021-ben
Aranyi Zoltán, Balog Éva, Fülöp Tiffany, Kiss Zsuzsanna, Várnai-Vígh Adrienn E.

© 2021 Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára
Minden jog fenntartva.