Bevezető, avagy a matematika hasznossága

A magyar matematikai iskola azért válhatott híressé a határokon túl is, mert a tehetséggondozásra már több mint egy évszázaddal ezelőtt nagy súlyt fektettek...Tudom, nyitott világunkban számos dolog elcsábíthatja a matematikától a diákot. Ugyanakkor azt is látni kell, talán soha nem volt szükség annyi kiválóan képzett matematikusra, mint éppen a XXI. században. Hiszen nézzünk csak körül a világunkban – a minket kiszolgáló gépek, a számítástechnika, az űrkutatás, az életünket teljesen átalakító világháló, vagy majd az ezután jövő, személyes genetikai alapokra épülő orvostudomány és a természet- és társadalomtudományok többsége nem tudna megélni, fejlődni a matematikai kutatások eredményei nélkül. A pénz körül forgó hétköznapjainkban a bankok, a tőzsdék, a biztosító társaságok is mind nagyobb igényt tartanak a matematikusok szolgálataira. Hogyan is tervezhetnénk egy szebb, kényelmesebb, élhetőbb jövőt a gondolkodás matematikai racionalitása nélkül?

(Csörgő Sándor)

 

Köszönetnyilvánítás

Ez az oldal nem jöhetett volna létre számos nagy tudású és kedves ember segítsége nélkül. Nagyon sok, egészen apró részletekig menő segítséget kaptunk a következőktől: Csákány Béla, Czédli Gábor, Gévay Gábor, Hatvani László, Klukovits Lajos, Leindler Lászlóné, Szabó Péter Gábor, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, Totik Vilmos, Varga Ferencné. Köszönjük szépen!

Jövőformáló matematika

A modern technológiák, a gazdaság és innováció egyre inkább a matematikára épülnek. Az egész világon, és Magyarországon is a munkaerőpiacon nagyon keresettek a matematikusok, sőt hiány van belőlük. Ma az alkalmazott matematikus szakma az egyik legjobb karrierlehetőség, mind a fizetést, előremenetelt, mind a szakmai kihívásokat tekintve. Ez a karrier nemcsak az országos versenyeken szereplő szuperzseniknek áll nyitva, hanem minden intelligens, a matematikát kedvelő fiatal előtt.

Tovább olvasom

És a foci?

Meglepő alkalmazás, hogy pl. a Liverpool futballcsapatának feltörekvésében is jelentős szerepet játszik egy matematikus kutató csoport, akiket a Klub alkalmaz, és akik a legjobb egyetemekről jöttek a csapat mellé. Az ő feladataik közé tartozik a játékosok precíz statisztikai értékelése, az igazolásokra szánt költségvetés optimalizálása, az ellenfelek statisztikai elemzése, gólvariációk kidolgozása, az edzői kívánalmak explicit megfogalmazása, a csapatdinamika fejlesztése, stb. Segítségükkel a Liverpool évtizedek után megnyerte az angol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is.

A matematika korszaka

Az Egyesült Királyságban 2018-ban készült egy komoly tanulmány, jelentés, 40 neves szakértő készítette, köztük a különböző tudományok legnagyobb alakjai és gazdasági, illetve kormányzati szereplők. A tanulmány címe: A matematika korszaka. Ebben megfogalmazták az Egyesült Királyság stratégiai célját, miszerint a matematikában vezető szerepet kívánnak betölteni a jövőben. A matematika alkalmazásának lehetőségei ott vannak minden iparágban: gondoljunk a repülőgépek zajcsökkentésére, mobiltelefonok kép/videó tömörítésére, szélturbinák hatékonyságának növelésére, a kiberbiztonság, a gyógyszerfejlesztés, a járványok és a rákkutatás előrejelzéseire, olimpikonok sporteszközeinek javítására.

0 %
mérnöki tudományok
0 %
fizika
0 %
kémia
0 %
matematika
Hogyan is térül meg?

Karrierlehetőségek

Aki a matematikát választja továbbtanulás céljából, később még bármilyen területen dolgozhat. Pl. bankok, pénzügy, biztosítók, fizika, biológia, biostatisztika, meteorológia, gyógyszerfejlesztés, műszaki fejlesztések, telekommunikáció, hálózatok, orvosi képfeldolgozás, népesedés, nyugdíjrendszer, statisztika, informatika, algoritmusok, optimalizálás, logisztika, gyártástervezés, modellezés, szimulációk, adatbiztonság, titkosítás, adattudomány, önvezető autók, élsportolók fejlesztése, stb. Állás biztosan lesz!
Egy nem régi német felmérés szerint az országban élő tartósan állást kereső matematikusok elférnének egy mikrobuszban.

Egy matematikus-vicc

Egy társaság helikopteren utazik. Eltévednek, nem tudják, merre járnak. Megpillantanak a földön egy kis kunyhót, előtte egy ember ül, és úgy tűnik, semmit nem csinál, csak néz maga elé. Lejjebb ereszkednek, és lekiabálnak neki: "Hol vagyunk?” Az ember feláll, "Mindjárt jövök!”, mondja, és bemegy a kunyhóba. Kisvártatva visszajön, és felkiabál: "Helikopteren.” A társaság egyik tagja megállapítja: "Ez az ember biztosan matematikus. Hosszasan elgondolkodott a problémán. A problémára abszolút pontos választ adott. A választ az égvilágon semmire nem lehet használni.” (Hatvani László professzor gyűjtéséből)

Idővonal

Kérdések és feladatok

A közismert memóriajátékban a számjegyeket kell párosítani

© 2021 Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára -  Minden jog fenntartva.