Klebelsberg Kuno utazásai

Klebelsberg Kuno amikor csak tehette, feleségével utazott. Nem ritkán hat-nyolc hetet  töltöttek külföldön. Számukra az utazás szórakozással egybekötött tanulás volt, amelyet gondosan előkészítettek. Gazdag könyvtáruk lévén előre tanulmányozták az adott nemzet irodalmát, művészetét, kultúráját. Bár a rendszeresen félretett megtakarításukból utaztak, az akkori pénzviszonyok miatt luxus körülmények között tehették azt. Klebelsberg Kunoné emlékiratában az útleírások oly színesek és részletgazdagok, hogy fontosnak tartjuk felidézni ezeket. A térkép segítségével utazzunk együtt a Klebelsberg házaspárral!

Magyarországon 1919-1926 között fizetőeszközként a  koronát használták, ami akkor erősebb volt a franknál és a líránál.

Athén, Pireusz kikötő, 1923 – Fortepan / Fortepan/Album025

“Az utazás az 1900-as évek legelején Magyarországon még nem volt általános. Meg is kérdezte egyszer egy jóakaratú kövér bácsi: »kedves ecsém nem volna okosabb Deák Ferencesen élni, ki hazája határait nem hagyta el«? Magyarokkal ritkán is találkoztunk, az utazgatók zöme angol és német volt. Ezeket ruháikról, modorukról mindjárt meg lehetett ismerni. Utaink minden évben máshová vezettek, s többszörösen bejártuk a felsorolt országokat. Sorra következtek: Olasz, Német, Francia, Angol, Spanyol, Görög, Törökország, Belgium, Hollandia, Ausztris, Sweiz, Riviere, Marokkó. Megcsodáltuk a kultúra haladását. Hallgattunk előadásokat a College de France-on A Sorbonnon, Bolognában. Végig élveztünk színi előadásokat, operákat és büszkén állapítottuk meg, hogy akkor a mi budapesti színházaink előadásai nem maradtak el.”(Életutunk 32.)

Mobileszközökön a térképhez az álló (vertikális) nézetet javasoljuk.

Gondold tovább az olvasottakat!

Klebelsberg Kuno és felesége részletesen kidolgozták útiterveiket, melyeket az éves megtakarításukból finanszíroztak. Napjainkban hova utaznának?

Tervezz a Klebelsberg házaspárnak programajánlókkal egy háromnapos kirándulást Magyarországon! A rendelkezésedre álló összeg: aktuális két havi átlagkereset. Számolj a távolsági utazás, helyi közlekedés, szállás, étkezés, belépőjegyek, egyéb kiadások költségeivel is!

Készült a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében 2021-ben
Farkas Katalin, Hernek István, dr. Laczkó Sándor, Muzs Krisztina, Teutsch Ágota

© 2021 Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára – Minden jog fenntartva.