Tartalmunkból

A II. számú Sebészeti Klinika

1951-ben a Sebészeti Klinika épületében létrehozták a II. számú Sebészeti Klinikát Láng Imre professzor vezetése alatt. Az új klinika elsősorban a Szeged környéki baleseti sérültek ellátására specializálódott. Az általános és baleseti sebészeti tevékenységen kívül korszerű idegsebészeti osztályt szerveztek.

Láng Imre is Rockefeller-ösztöndíjas volt az USA-ban a Mayo klinikán. 1941-ben egyetemi magántanári fokozatot szerzett az idegrendszer sebészete tárgykörből, és ezt követően átvette a hódmezővásárhelyi kórház sebészeti osztályának vezetését.

1951-től húsz éven át a szegedi egyetemen megalakult II. sz. Sebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára volt. 1956-tól 1957-ig dékánhelyettes. Több tudományos társaság tagja.

Fő kutatási területei a hasi sebészet és az agykutatás voltak. Ezekben a témakörökben írt cikkei és tudományos munkái közül több is nemzetközi ismertségre tett szert.

Láng Imre
Láng Imre domborműve
Láng Imre emléktábla

Az Idegsebészeti Klinika megalapítása

Környey István

A szegedi klinikán az idegsebészeti tevékenység 1937-ben kezdődött, amikor Környey István az Egyesült Államokból hazatérve az Ideg- és Elmeklinikára nyert kinevezést. Itt az akkori rektor, Miskolczy Dezső volt az igazgató. Az idegsebészeti műtéteket a Vidákovits Kamilló vezette Sebészeti Klinikán végezték. Számos klasszikus idegsebészeti beavatkozási forma magyarországi bevezetése és elterjesztése ide köthető. Szegeden indultak azok a kutatások, amelyek az ágyéki gerincsérvek műtéti kezelésének elterjedését szorgalmazták.
Láng Imre az 1930-as évek közepén elsőként vett részt idegsebészeti képzésben az USA-ban. Hazatérve lelkes beszámolókban osztotta meg tapasztalatait, de továbbra is általános sebészként dolgozott.

Fényes György

A II. sz. Sebészeti Klinika igazgatójának 1971-ben Fényes Györgyöt nevezték ki. Idegsebészként elsősorban szakterületébe vágó műtéteket és beavatkozásokat végzett. Tevékenysége során jelentősen fejlődött az angiográfiás (érrendszeri) diagnosztika, az aneurizma (verőértágulat) és angioma (érdaganat) sebészet. Számos munkatársa külföldi tanulmányútjait segítette. Mindezeken felül felügyelnie kellett a Klinikán helyet kapó traumatológiai, és az akkor még igen szerény ortopédiai tevékenységet is.

Mindenki számára váratlanul, 65 éves korában nyugdíjba vonult.

Bodosi Mihály

Az Idegsebészeti Klinika igazgatója 1984-től Bodosi Mihály lett, aki az agyi mikrosebészet, aneurysma és angioma-műtétek, a transsphenoidalis hypophysis-műtétek, speciális fájdalomcsillapító beavatkozások, gyermek-idegsebészeti műtétek megindítása mellett a különféle, modern gerincsebészeti beavatkozások bevezetését szorgalmazta. A Klinikán végzett, a kezdeti időszakban az évi 400-at alig meghaladó beavatkozások számát működésének évei során 800 fölé emelte.

Vissza

az előző oldalra

A folytatásban:

Petri Gábor, a magyar sebészet megújítója