Egyetem Szegeden

Különszám: Szent-Györgyi Albert

2021

A C-vitaminról

- KÍSÉRŐ -

Tévedés, hogy Szent-Györgyi Albert fedezte volna fel a C-vitamint. Az már kétszáz éve ismert volt, hogy a citrusfélék fogyasztása megelőzi a skorbutot, és ezt a megelőző hatást a C-vitaminnak nevezett anyagnak tulajdonították. Nem Szent-Györgyi volt tehát, aki magát a C-vitamint felfedezte. Az ő elsőbbsége abban áll, hogy elsőként izolálta és azonosította ezt a titokzatos anyagot, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.

 

Tudtad-e?

Az élelmiszerek csomagolásán általában E 300-számmal jelölve tüntetik fel az aszkorbinsavat. Azonban C-vitaminként csak akkor, ha a termék vitamin tartalmának növelése miatt teszik bele. Forrás

Mi az a skorbut?

Ejtsünk néhány szót a skorbut nevű, régmúlt időket idéző betegségről. Azt hihetnénk, hogy ez a régen oly gyakori hiánybetegség mára már teljesen eltűnt az életünkből, hiszen a modern kor embere könnyen hozzájuthat olyan létfontosságú élelmiszerekhez, amelyeket a régi idők emberei nem tudtak beszerezni. A harmadik világban, a fejlődő országokban azonban még mindig elő-előbukkan ez az alattomos betegség, mely akár halálos is lehet, ha a beteg szervezete nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz. És a létminimum szélén élő, nem megfelelően étkező rétegek körében napjainkban is előfordulhat (pl. a hajléktalan népesség körében).

Főbb tünetei:

Mire jó a C-vitamin?

Az immunrendszer megfelelő működéséhez tehát elengedhetetlen a C-vitamin, hiszen antioxidánsként védi szervezetünk sejtjeit az oxidatív sérülésektől, melyeket a szabad gyökök idéznek elő. A vírusok és baktériumok elleni védekezéshez létfontosságú fehérvérsejtek előállításában is segédkezik, így a fertőző betegségek elleni védelem egyik kulcsfontosságú vitaminja. Ugyanakkor a szervezet kollagén-szintéziséhez is szükséges. A kollagén megtalálható a bőrben, a csontokban, porcokban, izomszövetekben, valamint segít a csonttörések, sebek, horzsolások mielőbbi gyógyulásában. A C-vitamin egyúttal szükséges a normál pszichológiai funkciók fenntartásához, csökkenti a fáradtságot és támogatja az idegrendszer normál működését.

Tudtad-e?

Melyik az az állat, amelyiknek a szervezete ugyanúgy nem képes előállítani a C-vitamint, mint az emberé?

Tengerimalac

Ezért is tanulmányozták a C-vitamin-hiány állapotát tengerimalacokon, így maga Szent-Györgyi is.

Szent-Györgyi Albert a tudományos kutatásoknak szentelte életét. Amikor sikerült a szegedi paprikából izolálnia a C-vitamint, nem akarta szabadalmaztatni felfedezését, hanem a világ valamennyi kutatóintézetének küldött belőle, melyek aztán saját maguk is előállíthatták a C-vitamint.

Készült a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében 2021-ben
Aranyi Zoltán, Balog Éva, Fülöp Tiffany, Kiss Zsuzsanna, Várnai-Vígh Adrienn E.

© 2021 Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára
Minden jog fenntartva.